clas evo 2Cele mai bune centrale termice pe gaz sunt cele potrivite nevoilor individuale.

Nu exista un raspuns universal valabil, exista doar solutii personalizate fiecarui consumator, in functie de nevoile sale.

Sa nu uitam ca, si cea mai buna centrala termica montata pe o instalatie prost dimensionata (radiatoare prea mici sau prea mari, conducte prea subtiri, etc) poate fi o problema.

Am intalnit „meseriasi” care nu cunosteau diferenta dintre o centrala clasica si una in condensatie, prin urmare dimensionarea instalatiei se facea la fel…

Fenomenul de condensare are loc doar atunci cand sistemul de incalzire lucreaza cu temperaturi ale agentului termic de 55 °C pe tur si 35 °C pe retur, iar apa calda menajera sa nu depaseasca 50 °C.

Daca nu sunt respectate aceste conditii de baza, randamentul nominal al centralei termice in condensatie se va apropia de cel al unei centrale termice clasice (model interzis de UE tocmai din cauza randamentului scazut…).

Dimensionarea corecta a radiatoarelor va permite sa beneficiati de intreg potentialul centralei termice. Altfel spus, puteti pierde pana la 20% din randamentul acesteia, daca nu respectati principiul condensarii!

Chiar daca realizati montajul centralei – din motive economice – cu instalatori particulari, incercati sa aflati o parere specializata de la un inginer de instalatii.

Criterii gresite folosite de romani in alegerea unei centrale

 1. Pretul Centralei (37%)
 2. Eficienta (22%)
 3. Randament (15%)
 4. Consum (13%)
 5. Marca (8%)
 6. Perioada de Garantie (3%)
 7. Tara de origine (2%)

Criterii recomandate pentru alegerea centralei termice

 1. Capacitate
 2. Randament
 3. Siguranta in exploatare
 4. Eficienta si consum
 5. Sistemul de diagnoza
 6. Perioada de Garantie si Post-garantie

O comparatie intre diferite BRANDURI nu este relevanta, totusi vom incerca o scurta clasificare (cu riscul de a supara pe unii).

Topul Centralelor Termice

Viessmann 17.91%
Junkers (Bosch) 13.64%
Buderus 12.5%
Vaillant 11.1%
Ariston 8.96%
Baxi 4.68%
Immergas 4.28%
Ferroli 4.14%
Saunier Duval 4.14%
Arca 4.14%
Protherm 2.67%
De Dietrich 2.67%
Motan 2.27%
Chaffoteaux et Maury 1.47%
Lamborghini 1.34%
Beretta 1.2%
Hermann 1.2%
Hoval 1.07%
Wolf 0.94%
Sime 0.67%
Radiant 0.67%
Arctic 0.67%
Heiss 0.67%
Romstal/Habitat 0.4%
Demrad 0.4%
Biasi 0.27%
Remeha 0.27%

RECOMANDARI

Siguranta in exploatare

Siguranta in exploatare pentru instalatia de gaz

 • electrod de ionizare, verifica prezenta gazului si opreste centrala in lipsa acestuia

Siguranta in exploatare pentru instalatia hidraulica

 • supapa de siguranta (pentru cazurile cand presiunea in circuitul de incalzire creste peste valoarea admisa)
 • vas de expansiune inchis
 • presostat pentru verificarea presiunii in instalatie
 • senzor de temperatura pentru supraincalzire, daca temperatura in schimbatorul de caldura creste peste o anumita valoare – se opreste centrala.

Siguranta in exploatare pentru instalatia de evacuare a gazelor arse

 • presostat ventilator (daca nu se citeste o diferenta de presiune care sa confirme libera circulatie a gazelor de ardere pe circuitul de evacuare se opreste centrala)

Siguranta in exploatare pentru instalatia electrica

Calitatea centralei termice

 • carcasa realizata din materiale de calitate, rigida (plastic sau tabla)
 • nivelul de zgomot sa fie redus

Economie in exploatare

 • reglarea cat mai precisa a puterii centralei
 • modularea puterii centralei termice cu ajutorul vanei de gaz
 • termostate mai sensibile
 • variatia debitului de aer pentru o ardere cat mai buna (ventilatoare cu turatie variabila)
 • variatia debitului de apa pentru preluarea eficienta a caldurii rezultate in urma arderii gazului (pompa cu turatie variabila)
 • recuperarea caldurii latente de condensare a vaporilor de apa rezultati in urma arderii (centrale in condensare)

Automatizarea centralei termice

 • reglarea puterii in functie de temperatura agentului termic
 • reglarea in functie de temperatura dintr-o camera (termostat de camera, cronotermostat)
 • reglarea in functie de temperatura exterioara
 • functia anti-inghet
 • preparare apa calda menajera cu schimbator secundar de caldura sau bitermic, vane cu 3 cai
 • limitatoare de debit

Centrala termica pe gaz

de ce trebuie sa tinem cont la alegerea unei centrale pe gaz

Cat de mare trebuie sa fie centrala termica? De cati kW am nevoie ?

Aceste calcule sunt destul de complexe si recomandarea mea este sa le intocmeasca un specialist, adica proiectantul de instalatii, dar cum nu toata lumea isi permite sa plateasca un proiectant, putem lua in calcul niste coeficienti obtinuti empiric, care reprezinta necesarul de putere termica pentru 1 mc incalzit.

Acest coeficient poate varia intre 30 W/mc pentru un imobil foarte bine izolat si 70 W/mc pentru un imobil slab izolat termic.

Apa calda menajera

Dimensionarea orientativa a sistemului de preparare a apei calde menajere pentru locuinţa

Se poate considera un consum normal de apa calda de 50 l/pers/zi, la temperatura de 45°C. Pentru a calcula sarcina termica necesara incalzirii apei calde in regim instant se va considera un exemplu numeric. Se va considera ca regimul instant echivaleaza cu incalzirea unei cantitati de apa de 10l, de la temperatura de 10°C – la temperatura de 45°C, intr-un interval de 1minut. De fapt, acest exemplu corespunde incalzirii in regim continuu a apei, de la 10°C la 45°C, cu un debit de 10l/min

Luati in calcul ca un robinet are debit maxim de 10 – 11 litri/minut iar o para de dus 7 – 8 litri/minut. Daca doriti sa aveti apa calda menajera la doi robineti in acelasi timp (spre ex. baie si bucatarie), trebuie sa va orientati spre o centrala de 28 – 30 kW.

Am nevoie de UPS sau regulator de tensiune?

La o centrala termica pe gaz placa electronica este cea care poate sa cedeze la variatii de tensiune. Daca se arde si trebuie sa inlocuiesti acea placa… dai cam cat jumatate din pretul centralei. Care sunt solutiile?

 1. UPS (Uninterruptible Power Supply – sursa neintreruptibila de tensiune) care se foloseste, in majoritatea cazurilor, la alimentarea calculatoarelor
 2. Stabilizator de tensiune specializat?

Principala diferenta intre cele 2 variante este ca UPS-ul ofera, pe langa stabilizarea tensiunii alternative, alimentarea pentru o perioada de 10-30 de minute in cazul in care „cade” tensiunea din retea.

Care este cea mai recomandata teava pentru instalatia termica?

Tevile pentru instalatia de apa si instalatia de incalzire pot fi tevi de cupru sau polipropilena.

Alegerea materialului se face luand in considerare mai multe aspecte: pretul, rezistenta in timp, randamentul, dar si factorul estetic.

Tevile din polipropilena (PPR) sunt tot mai des utilizate la instalatiile sanitare si de incalzire datorita calitatii, a manevrabilitatii facile si a pretului mic. Tevile PPR pot fi simple (fara insertie), cu insertie de fibra compozita sau cu insertie de aluminiu. Sunt mai rezistente la coroziunea chimica.

Tevile din cupru sunt alegerea clasica pentru sistemele sanitare si termice. Foarte rezistente la uzura, la diferentele de temperatura si presiune dintr-o instalatie, dar si la actiuni mecanice externe. Au caracter antibacterian, fiind o alegere sanatoasa si sigura.

Tevile de cupru arata mult mai bine din punct de vedere estetic, conductele de polipropilena avand un aspect masiv, in special in zonele de imbinare.

O instalatie din tevi de cupru este mai zgomotoasa decat una din tevi de polipropilena, care izoleaza mai bine fonic.

Termostatul

Termostatul este o investitie care se va amortiza rapid, preturile celor simple merg de la 50 – 60 lei, cronotermostate sau termostate wireless 100 – 300 lei, cele cu comunicare GSM sau internet 700 – 1500 lei

Detectoare de gaz

Detectorul de gaz este un aparat necesar atat pentru siguranta familiei si a celor din jur cat si pentru integritatea cladirii in care locuiesti.

Detector de gaz portabil alimentat cu baterii, sunt foarte usor de montat.

Detectorul de gaze de perete este conectat printr-un fir (sau wireless) la o electrovana ce se monteaza pe conducta principala de alimentare cu gaz. Acest model are avantajul ca poate oprii imediat furnizarea de gaze in cazul depistarii de scurgeri.

Radiatoarele (caloriferele)

Radiatoare de aluminiu – un design placut, inertie termica mica (se incalzesc foarte repede – atunci cand puneti in functiune centrala, dar se si racesc mai repede atunci cand nu mai exista agent termic.

Radiatoare din fonta – au un design clasic (radiatoarele de la bloc), inertie termica foarte mare (mentin caldura timp indelungat, dar se si incalzesc mai greu dupa punerea in functiune a centralei).

Radiatoarele din otel – au o inertie termica intermediara intre cele de aluminiu si cele din fonta.)

Pentru centralele termice in condensare, radiatoarele (caloriferele) trebuie supradimensionate pentru a incalzi camera la temperaturi scazute  (tur 50°C,  retur 30°C)

Sfaturi utile

 • nu mascati radiatoarele cu mobilier;
 • nu montati termostatul de ambient in apropierea ferestrelor de exterior;
 • opriti centrala cand nu sunteti acasa;
 • opriti incalzirea cand aerisiti apartamentul;
 • inchideti caloriferele in camerele in care nu stati;
 • reglati termostatul la 20 – 21 grade Celsius pe timpul zilei si 18 – 19 grade Celsius noaptea ( 2 grade Celsius pot insemna o crestere a consumului de 10%);
 • setati temperatura apei calde la 48 – 50 grade Celsius;
 • alegeti o centrala termica pe gaz de clasa A+;

Spune-ti parerea aici si ajuta-i pe ceilalti sa aleaga mai informati.

Please enter your comment!
Please enter your name here